Haber

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Süper Lig’de Dünya Kupası modelinin uygulanacağını duyurdu: Yere yatma devri artık bitecek!

Dünya Kupası’nda topun oyunda kaldığı süre esas alınarak uygulanan azami uzatma süresi Süper Lig’de de uygulanıyor. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi de hakemle konuşanlara ceza verileceğini, hakemin çevresindeki her futbolcunun sarı kart göreceği açıklamasını yaptı.

“YERDE YATMA DÖNEMİ SONA ERECEK”

Büyükekşi yaptığı açıklamada, “Süper Lig’de Dünya Kupası’nda topun oyunda kaldığı süreyi dikkate alarak normal süreye ek dakika ilavesi uygulamasını hayata geçiriyoruz. yerde bitecek!” söz konusu.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin açıklamalarının devamı şöyle:

“DEVAMLI SEYİRCİ YASAĞINI KALDIRDIK”

“6 ay gibi kısa bir sürede birçok konuyu hayata geçirdik. İlk günlerimizde yurt dışı sorunu, yayın ihalesi, harcama limitleri gibi kritik konuları ele aldık. Harcama limitlerinde yüzde 40 sapmayı kabul ederek kulüplere kolaylık sağladık.” Transferde 150 milyon TL zamlı yayın ihalesine imza attık Yayın gelirleri düştü ama çok etken var 2. Lig ve 3. Lig için yayın ihalesi açtık 92 kulübe gelir sağladık. 2.Lig ve 3.Lig takımlarına yol ve deplasman ödemelerini ikiye katladık.Yedek Lig kurduk ama kulüpler altyapı yetersizliğinden dolayı bu ligin kaldırılmasını istediler.Görüşerek yabancı sayısını 8+3 olarak tuttuk. 1.Lig’de A Takım listesinde 8 yabancı konusuna devam ettik.8 yabancının sahada 5 yabancı olması şartıyla maç kadrosuna alınmasına onay verdik.Kalkıştan sonra buz, 2022-2023 Futbol Sezonu ile birlikte Süper Lig’de deplasman seyirci yasağını kaldırdık ve konuk tribün seyirci kapasitesi %30’a kadar çıkarıldı. Bununla ilgili bir karar aldık. Uygulama diğer liglerde de uygulandı.

“YEMİN GETİRİYORUZ”

Hakemlerimiz dahil hepsinden mal varlıklarını beyan etmelerini istedik. Yemin kuralını getirdik. Caydırıcılık için cezaları ikiye katladık. Dijital hakem atama sistemini tanıttık. 41 kriter getirdik. Temel kriterler arasında şehir bilgisi, hakem-takım ilgisi gibi şeyler var. Performans kriterleri FIFA skoru ve gözlemci skorunu içerir.

“DÜNYA FUTBOLUNDA LİDERİZ”

Yarın kulüp liderlerine hakemlik sistemini anlatacağız. Önlerinde bir hakem tayin edeceğiz. İkinci yarı başlar başlamaz 2. ve 3. Liglere algoritma ile hakem ataması yapacağız. Mart ayından itibaren Bölgesel Amatör Lig’de algoritmayı tanıtacağız. Saha ve VAR hakemlerini birbirinden ayırarak VAR hakemliği konusunda uzmanlaşmaya gittik. Birçok ülkenin uygulamaya hazırlandığı bu sistemde dünya futboluna öncülük ettik. Dünya hakemliğinin önemli isimlerinden Pawel Gill’i VAR danışmanı olarak atadık. VAR sistemini UEFA kriterlerine getirdik. Büyük Lig ve Lig 1 liderlerine VAR odasında canlı olarak VAR’ın nasıl çalıştığını bizzat gösterdik. Paydaşların bilgilenebilmeleri için randevu formunda denemelerinin önünü açtık.

“4-5 DAKİKA İÇİNDE KAPATIYORUZ”

Korsan yayın kulüp gelirlerinin düşmesinde etken. 1 kişi maçı izlemek için para ödüyorsa en az 3 kişi korsan yayını izliyor. Yayıncının bize gönderdiği kaçak yayınları 4-5 dakikada kapattırıyoruz. Ama bu yeterli değil. Taraftar bilinçlendirilmelidir.

ŞAMPİYONLAR LİGİ FİNALİNE HAZIRLIKLAR

10 Haziran 2023 tarihinde Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynanacak olan 2023 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali’nin hazırlıkları başladı. UEFA yetkilileri, ziyaretlerde bugüne kadar yapılan hazırlıklardan duydukları memnuniyeti dile getirdi. EURO 2028 ve EURO 2032’ye ev sahipliği yapması için titizlikle hazırladığımız ön ihale belgemizi UEFA’ya sunduk ve şehirlerimizi de bildirdik. Bu iki şampiyonadan birinin ev sahibi olacağımıza inanıyor ve inanıyorum.

“BASILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Medyada veya sosyal medyada karşılaşmanın dürüstlüğüne veya tarafsızlığına gölge düşürecek hiçbir şey istemiyoruz. Futbolu ve hakemlerimizi itibarsızlaştırmayı amaçlayan her türlü açıklamayı cezalandıracağız. Teknik direktörler maçı yönetirken hakemlerimizin oyuncuların etrafını sararak itiraz/tehditlere maruz bırakılarak baskı altına alınmasına izin vermeyeceğiz.

“TEKNOLOJİK GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”

Yabancı sayısı için yeni karar verilecek. Kulüpler Birliği ilk çalıştayını gerçekleştirdi, değerlendirmelerini bizlere sunacaklar. Bu kararı tüm paydaşlarımızla istişare ederek alacağız. Altyapı Futbol Akademisi projesini hayata geçireceğiz. Önümüzdeki dönemde Büyük Lig kulüplerine ve 2024-2025 döneminde TFF 1. Lig kulüplerine akademi zorunluluğu getireceğiz. Bu proje için hazırlıklara başladık. Futbol Akademisi projesi ile altyapılarımızın her yıl kulüplerimizin A takımlarına en az iki oyuncu vermesini sağlayacağız ve ayrıca her yaş kategorisi için milli takım oyuncu havuzu oluşturacağız. Türkiye Futbol Federasyonu olarak dünya futbolundaki tüm teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Dünya Kupası’nda kullanılan yarı otomatik ofsayt sistemi ve chip ball teknolojisi de takip ettiğimiz teknolojilerdir.

“TÜM KULÜPLERİMİZE GÖNDERDİK”

eSüper Lig’in kurulması için çok önemli ve somut adımlar atıyoruz. Ocak ayında kulüplerimizin katılımı onaylandıktan sonra ligin başlaması planlanıyor. Sponsorluk ve yayın hakları konusunda ülkemizin değerli kurumlarıyla görüşmeler yapılmaktadır. Güneş enerjisi santrali yapacağız. Bütün kulüplerimize mektup gönderdik. Kulüplerimizden talepler topladık, üzerinde çalışıyoruz. İletişim kabiliyetlerimizi geliştirmek ve daha sistematik bilgi sunmak için TFF’nin web sitesini yeniliyoruz. Birkaç gün sonra yeni kullanıcı dostu web sitemize erişebileceksiniz. Süper Lig için yeni ve üç tabanlı bir site kuruyoruz, çok yakında futbolseverlerle buluşacak. Süper Lig web sitesi ile tüm kulüplerimize sağlayacağımız sponsorluk ile Premier Lig’de olduğu gibi naklen naklen gelir dışında gelir elde etmeyi hedefliyoruz.

“İNSTAGRAM HESABI AÇACAĞIZ”

İngiltere ve Belçika’da uygulanan sistemi getiriyoruz. Hakem geri bildirim formu… Maçla ilgili kararları soracağız. MHK’dan bir misyon belirleyeceğiz ve birlikte çalışacaklar. Maçı geri getiremiyoruz ama en azından onlarla analiz arıyoruz. Bir kamuoyu açıklaması yapmak yerine, bu formda analiz bulacağız. Muhteşem Lig’in Twitter hesabını açtık, Instagram hesabını da açacağız. TFF Youtube hesabının dijital arşive dönüştürülmesi için çalışmalarımız başlamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu