Festival408 Açılış Etkinliği’nde konuşan oyuncu Tilbe Saran: ‘Sanat bize birleşip nefes alabileceğimiz alanlar sunuyor’
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programı ile Sahne Sanatları Bölümü öğrencilerinin düzenlediği festival408’e oyuncu Tilbe Saran ve BİLGİ Psikoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Alev Çavdar’ın “Sanatta Şifa, Sanatla Şifa” konulu konuşmasıyla başladı. santralistanbul Kampüsü’nde. Oyuncu Tilbe Saran, “Sanat bize birleşip nefes alabileceğimiz alanlar sağlıyor, birlikte iyileşeceğiz” dedi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Bağlantı Fakültesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yöneticiliği Programı ve Sahne Sanatları Alanı öğrencileri tarafından düzenlenen çağdaş gösteri sanatları festivali festival408, bu yıl 12. kez “Koro” temasıyla sanatseverlerle buluşuyor. Mayıs ayı boyunca devam edecek olan festival, merkeziİstanbul Oyuncu Tilbe Saran ve BİLGİ Psikoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Alev Çavdar’ın katılımıyla “Sanatta Şifa, Sanatla Şifa” konulu söyleşi ile başladı. Söyleşide, sarsıntı sonrası sanatın travma ve yas süreçlerindeki uzlaştırma gücü tartışıldı.
Travma dönemlerinde sanatla iyileşmek mümkün
Dr. Öğretim Üyesi Alev Çavdar İyileşme sürecinde birlik olmanın, duyguların yaşanmasına alan açmanın, anlatmanın ve konuşmanın değerine değinerek, “Şu anda sadece bir kişinin zihninin kapsayabileceği bir deneyim yaşamıyoruz. Beyin sarsıntısı büyük bir travmadır, imanda kendimizi hissettiğimiz yer sarsılır. Yer ve yer bizim için kapsayıcı bir anlama sahiptir. Sadece fiziksel risk altında olmakla açıklayamayacağımız bir anlamı var. Odama girdim, kapımı kapattım dediğimiz o iman hali, yer sarsıldığında kayboluyor. Bu kontrol altına alınması zor bir deneyim çünkü kontrolümüzü kaybediyoruz. Böyle bir ortamda, bu kadar büyük bir acı ve endişeyi, bu deneyimi doğrudan yaşayan kişiler, tanık olanlar veya tek başına yardım etmeye çalışanlar örtemez. Bunu her zaman birlikte başarabiliriz. Bu yüzden diğerinin aklına, hikayesine ve oyununa ihtiyacımız var. Yas sürecinden çıkmak için bu tıbbi oyun alanlarına ihtiyacımız var. Psikolojide bu oyun alanı, dış gerçeklik ile dış gerçekliğin inkarı arasındadır. Gerçeği bu kadar sarsıcı ve derin bir şekilde deneyimlediğimizde “gerçekleştiriyormuş” gibi davranmak, iç dünyamızı oynanabilir, sembolize edilebilir ve katlanılabilir kılar. Bir oyun seyrettiğimizde her oyuncunun karakterlere olan ilgisi, anlattıkları hikaye bize oyun alanı açar, adımızda barındıramadığımız duyguların üzerini örter ve sahneye koyar. İşte tam da bu yüzden özellikle travma dönemlerinde sanatla iyileşmemiz mümkün.”
‘Sanat nefes alır’
Hayata katlanmak için sanata ihtiyacımız olduğunu belirtmek aktör Tilbe Saran “Şu anda her şey çok tazeyken, tek hissettiğim yalnız olmadığımız. Şimdi bu süreci atlatmış olmama rağmen beyin sarsıntısı üzerine üretime başlayacak durumda değilim. Esnafın da bir yas dönemi var, bizim acelemiz yok. Sıcakta ne yapıldığını bilmeden yapılan bir ilk yardımdan bahsediyoruz. Zamanı geldiğinde deneyimlerimiz mutlaka metaforlar ve sembollerle anlatılacaktır. Artık hep bir arada duracağız; ama etkili bir durak olmalı. Vücudu uyandırmalı ve zamanı geçirmeliyiz. Bu yüzden birbirimizin gözlerine bakmalı ve birlikte bir şeyler yapmalıyız. Müzik, müzik, fotoğraf, tiyatro ve oyunlar bize birleşip nefes alabileceğimiz alanlar sağlıyor, hep birlikte iyileşeceğiz.”
Yaşananları anlatmanın iyileştirici gücüne atıfta bulunmak Saran “Anlatmak şifalandırır, yaşananların bir daha yaşanmaması için kişisel ve toplumsal önlemler almayı konuşmamız gerekiyor. İnsanlığa ve doğruluğa inanmak hepimize uygun görünüyor. Bu yüzden hikayelerin anlatılması gerekiyor. Aksi takdirde geriye sadece karanlık ve kötülük kalacaktır. Ancak sonu kötü biten hikayeler bile çok değerlidir çünkü bize içlerimizi açma, acılarımızı, kederlerimizi veya mutluluklarımızı paylaşma şansı verirler. “Karanlık yerine gerçekten ışığa gidebileceğimizi biliyorum ve bu yüzden sanat muazzam bir araç.”
festival408, 3 Haziran’a kadar öğrenci performansları, VR gösterimleri, söyleşiler ve atölyelerle merkezi İstanbul Kampüsü’nde devam edecek. Festival programı ve kayıt linkleri @bilgifest408 Instagram hesabında mevcuttur. Etkinlikler ücretsiz olup, söyleşi ve workshoplar için kayıt gerekmektedir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı